Spar energi med takvifte

Det er mulig du ikke har tenkt på det, men en takvifte kan faktisk spare deg for mye energi! En vifte kan gi mye mer enn bare en kjølig bris om sommeren. Vintermodusen på mange vifter bidrar til å sikre at varm luft fordeles jevnt om vinteren. Vil du finne ut hvordan dette fungerer og hvilke andre fordeler takvifter har? Fortsett å lese for å finne det ut!

Hvor mye kan jeg spare?

Det kan koste deg mye penger å varme, avkjøle og lyse opp hjemmet ditt. En takvifte bruker rundt 0.05 kWh i timen. Dette gjør en takvifte mye billigere i drift enn et klimaanlegg, som kan bruke mellom 1,0 og 2,5 kWh per time! Hvis du lar en takvifte stå på i åtte timer om dagen, bruker du rundt 0,4 kWh per dag. Med et klimaanlegg bruker du 12 kWh per dag. Hvis du starter med en gjennomsnittlig kWh-pris på € 0,58 (per august 2022 i Nederland), vil dette koste deg € 0,20 med en takvifte. Til sammenligning vil et klimaanlegg koste € 6,95 per dag. Begynn å telle hvor mye du sparer!

Hvordan fungerer det?

Sommermodus

Nå vet du at (de fleste) takvifter har en sommer- og en vinterinnstilling, og vi skal forklare hvordan du bruker den. Når en takvifte er i sommermodus, dreier bladene mot klokken, slik at luften blåses rett ned. Dette gjør at luften flyttes rundt i rommet og blåses over huden din, og skaper dermed en kjølende effekt.

Vintermodus

I vintermodus vil viften dreie med klokken. Dette trekker kald luft opp fra gulvet i rommet til taket gjennom viftebladene. Varm luft, som vanligvis stiger opp og forblir på toppen av et rom, presses deretter nedover av viften. Dette sikrer at varm luft fordeles jevnere i hele rommet, slik at du kan sette varmen på en litt lavere innstilling. Dette vil holde føttene dine varme og hjelpe deg med å spare penger på strømregningene!


emico-featured

Ceiling fans with winter mode


Store fordeler på et blunk

Takvifter har også andre fordeler! Vi har laget en liste for deg her:

  • De bidrar til å forbedre luftsirkulasjonen og temperaturen i et rom
  • Lampeoglys takvifter har også en lys- og stemningsfunksjon
  • Takvifter er mye mer stillegående enn klimaanlegg
  • Takvifter kan bidra til å forhindre myggstikk, siden de ikke liker sterke luftstrømmer.

FAQ

 

  • Hva må jeg tenke på når jeg kjøper takvifte?

Du må først sørge for at taket ditt er solid nok til å bære en takvifte. Takvifter er vanligvis ganske tunge gjenstander som ikke fester seg så godt til gipsplater, så sørg for at du har et solid tak! Du må også passe på at du velger riktig størrelse til rommet du ønsker å installere viften i, siden for små vifter vil ha begrenset effekt.

Ant. m² Diameter på takvifte
Opptil 8 m² 75 cm
8 to 10 m² 90 cm
8 to 12 m² 103 cm
10 to 16 m² 120 cm
12 to 25 m² 132 cm
18 to 32 m² 140 cm
25 to 45 m² 160 cm
30 to 50 m² 180 cm
Mer enn 50 m² Flere takvifter anbefales
     

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Hva er den beste plasseringen for en vifte?
    For å få mest mulig ut av takviften din bør den plasseres minst 1,5 meter unna veggen. Dette vil sikre optimal luftstrøm i hele rommet.