Spar energi med belysning

Vi må alle innse at det er på tide å spare på energien. Ikke bare på grunn av høye gass- og energiregninger, men også for å gi miljøet en hjelpende hånd og leve mer bærekraftig. Men hvilke tiltak kan du ta? Les mer om hva du kan gjøre for å spare energi her under.


Spare med LED-belysning

LED-belysning er den mest energieffektive belysningen. Faktisk bruker en LED-pære 80 til 90 % mindre strøm enn halogen- eller glødepærer. Vil du finne ut mer om hvordan du kan spare energi med LED-belysning, og hva det kan gjøre for deg?


Spar med en takvifte med lys

Visste du at du også kan spare gass og energi med en takvifte med lys? Det er fordi de fleste viftene har en vintermodus i tillegg til sommermodus. Når bladene til viften snurrer den andre veien, har de en oppvarmende, i stedet for en avkjølende, effekt. Dessuten kan de fint brukes som blikkfang, takvifter med lampelys lyser opp rommet og bruker 20 ganger mindre strøm i gjennomsnitt enn klimaanlegg! Vil du vite nøyaktig hvordan det fungerer?


 

Smarte belysning

Smart belysning er alltid LED-belysning, slik at den er energieffektiv! Men fordi du også kan fjernstyre disse, har du aldri for mange lys på. Selv når du ikke er hjemme. Smart belysning kommer ofte i forskjellige farger. Å bruke en varm fargenyanse får også umiddelbart rommet til å virke varmere. Og du trenger ikke skru på varmen med en gang når det blir litt kjølig.

 

 

Belysning med sensor

Utendørs belysning trenger selvfølgelig ikke å være på hele tiden. Det er sløsing av lys når du ikke bruker det. Belysning med bevegelsessensor sørger for at lyset kun er på når du trenger det. Lampen slår seg automatisk av etter noen sekunder når den ikke lenger registrerer bevegelse.

 

Solcellelamper

Det er solen som lager energien: det blir ikke mer bærekraftig enn dette! Vår utendørs solcellebelysning sørger for at hagen din blir opplyst på en energieffektiv måte. Lampen omdanner solstråler til energi, som lyser opp hagelysene dine så snart det blir mørkt.Om energimerket

Før du kjøper et elektrisk apparat, alltid sjekk energimerket. Dette er fordi det indikerer energiforbruk i kWh per 1000 timer. Energi merket kan være en avgjørende faktor når du kjøper et produkt. Faktisk kan det spare deg for mye penger når du velger et produkt med en grønnere merke.


Et lyst interiør

Det kan virke opplagt, men kanskje du ikke har tenkt over det. Et lyst interiør! Når du bruker lyse farger, trenger du mindre belysning, slik at du bruker mindre strøm. Der kan du se hvordan det ser ut. Mørke farger absorberer lyset, mens lyse farger reflektere det. I tillegg føles lyse rom større. En vinn-vinn-situasjon!

Varme lyse farger skaper et varmt interiør

Det handler om en varm følelse! Visste du at hvis du velger en lyskilde med lav Kelvin-verdi, så føles det automatisk varmere? Hjernen din lurer deg til å tro at det ser varmt ut i rommet på grunn av den lyse fargen. En veldig enkel, men effektiv måte å få det til å virke varmere!

Lampeskjermer av glass eller i lyse farger

Lampeskjermer av glass eller i lyse farger kan også bidra til et varmere interiør. For eksempel, ved å velge off-white eller beige lampeskjermer. Eller ved å plassere en lav Kelvin lyskilde i en lampeskjerm av glass. Den er godt synlig og en varm lysfarge bidrar også til en varmere følelse!


Savings tips

So besides being environmentally conscious, lighting can also make a significant contribution towards reducing power consumption and therefore energy bills. But what else can you do in order to design your interior as energy efficiently as possible?

 

Read more

FAQ

 

  • Er LED mer effektivt enn halogen?

Ja, en LED-pære bruker i gjennomsnitt 8 ganger mindre strøm enn en halogenpære for å produsere samme mengde lys. Sammenlignet med en glødepære, er det hele 10 ganger mer!

 

  • Hvorfor har LED-belysning noen ganger energimerket E, F eller G?

Mye har endret seg siden november 2021 når det gjelder energimerker. Tidligere hadde enkelte produkter en A++-etikett, men denne etiketten eksisterer ikke lenger. Lamper som tidligere hadde A+-merke kan nå ha falt inn under C-merket. Det er fordi retningslinjene er oppdatert, ettersom energieffektive produkter utvikler seg raskt og EU ønsker å oppmuntre produsenter til å utvikle produkter under bærekraftige forhold.

 

  • Hvilke lamper bruker minst energi?

LED-lamper er de mest energieffektive lyskildene som finnes.